Asinotherapie

Wat is asinotherapie: therapie met behulp van ezels


Nog steeds trots op deze reportage van VRT NWS op 22/08/2018


Asinotherapie is een ander woord voor ezeltherapie, de therapeutische inzet van ezels, of, therapie met behulp van ezels. 

In de Asinotherapie maken we gebruik van de lichaamstaal van ezels. Door die lichaamshoudingen en –uitingen te imiteren leggen we contact met de ezels zoals ezels dat ook met elkaar doen. Zo uit een ezel zijn sympathie door de vacht van een andere ezel uitvoerig te beknabbelen. Dit imiteren wij door de ezel ruw te borstelen en te krabben met onze nagels. Ook legt een ezel zijn hoofd vaak op de schouder van zijn ezelvriend om zijn sympathie te uiten. Ook dit imiteren wij door de ezel te omhelzen en ons hoofd op zijn schouder te leggen. De ezel ervaart dit als vriendschap en biedt zijn kameraadschap aan.

We richten ons tot kinderen en jongeren met bijvoorbeeld leerstoornissen, sociale en/of emotionele moeilijkheden:

  • ASS
  • ADHD
  • Faalangst
  • Negatief zelfbeeld

Doelgericht werken

Afhankelijk van wat is afgesproken en vastgelegd in het persoonlijk ondersteuningsplan, werk je aan:

  • cognitieve vaardigheden
  • lichamelijke conditie
  • communicatieve vaardigheden
  • sociale vaardigheden
  • ontdekken van nieuwe mogelijkheden

Voor wie?

We richten ons hoofdzakelijk op kinderen en jongeren tussen 3 en 21 jaar
Elk persoon die sociaal-emotionele moeilijkheden ervaart kan baat hebben bij  asinotherapie.

Interesse?

Stuur dan een bericht naar de therapeut die het best bij je past.

BELANGRIJK  Bij een bezoek aan De Kampenhoeve doe je stevige schoenen aan. Sandalen zijn verboden. Met begrip voor de tenen mocht er toch een ezel op gaan staan.

PRAKTISCH 

Na het intake bezoek met de therapeut die je kind zal begeleiden, beslis je of je wil opstarten met de asinotherapie. We werken met 5 beurten kaarten die een half jaar jaar geldig zijn vanaf de eerste therapie datum.

Asinotherapie

Ezeltherapie : Hoe

De ezeltherapie sessies bestaan uit de uitvoering van verschillende activiteiten.

Deze activiteiten zijn helemaal op maat van de kinderen en kunnen heel verschillend zijn.

Doormiddel van samen met de ezel allerlei taakjes uit te voeren trachten we tot gesprek te komen. Binnen de begeleidingen behandelen wij gevoelige thema’s waarbij de ezels als metafoor of tussenfiguur zal fungeren.

Thema’s als communicatie, respect, empathie, sociale spelregels en emotionele intelligentie komen op deze manier ongedwongen aan bod.

We vertrekken bijvoorbeeld vanuit het gedrag van de ezel en hoe we onszelf hierin kunnen herkennen, zo kunnen we dan aan de slag gaan met emotieregulatie.

De kinderen en jongeren nemen ook deel aan de verzorging van de ezels, onderhoud van stal en weide, klusjes opknappen, …

Op die manier leren ze hoe ze voor de ezels kunnen zorgen, wat hun zelfvertrouwen positief beïnvloedt. Elke sessie helpt hen sterker worden en hun gevoel van eigenwaarde verbeteren.

Dit gebeurt allemaal in een veilige en zorgzame omgeving, waarbij de persoon en de ezel centraal staan
We overleggen met ouders of begeleiders over de individuele doelen.

Na elke sessie asinotherapie bekijken we kort samen wat er goed en minder goed is gegaan. Zo bouwen we elke sessie verder op de vaardigheden die al verworven zijn.

De missie van de vzw is om het welbevinden en uiteindelijk de levenskwaliteit van kinderen en jongeren met sociaal-emotionele moeilijkheden te verbeteren. Dit dmv een professionele begeleiding in het gezelschap van ons voltallig ezel-team, in een unieke en rustgevende omgeving.

VAPH Cahbudgetten

Het VAPH gaf De Kampenhoeve als groene zorg initiatief goedkeuring om via PVB zorg te kunnen laten inzetten. De brief van het VAPH kan je hier vinden: VAPH Cashbudgetten

Binnenkort komt de nieuwe goedkeuring er aan.

Elke De Wulf, Ergotherapeut

Ik ben Elke, 31 jaar, gepassioneerd ergotherapeut en gefascineerd door de combinatie ezels en ergotherapie.Ergotherapie is in mensentaal gezegd: coaching naar zelfstandigheid/zelfontplooiing.

Hierbij bieden ezels een mogelijkheid om tal van activiteiten rondom het therapieproces te bouwen. Ezels geven ons informatie via hun lichaamstaal. Ze zijn vooral.

Ik werk graag op een gelijkwaardige manier met de ezel, iedereen mag een uitnodiging weigeren. Dat wil zeggen: als de cliënt die dag aanvoelt “geen ezels vandaag”, dan gaan we naargelang de doelstellingen kijken hoe we hier samen mee om gaan.

Als we samen op weg gaan, vind ik onze vertrouwensband dé voedingsbodem om vanuit te werken. Ik sta naast je en de ezels zijn er.  Jij kiest de richting van jouw proces. In het geval van kinderen, kiezen de ouders/begeleiders mee welke richting er wordt gekozen. Voor kinderen voelt 45 minuutjes ergotherapie met assistentie van ezels vaak aan als spelen/hobby.

Ezels maken hun eigen wegen op de weide.  Je therapie-pad is ook een eigen weg en wordt net zoals het ezelpad opnieuw en opnieuw afgelegd, stap voor stap.  Er wordt gewerkt met doelen/richting en evaluatie/bespreking vanuit een gelijkwaardige samenwerking. Ik verdwijn meer en meer op de achtergrond.  Je pad wordt langzaamaan herkenbaar en is rustgevend om te bewandelen.  Het geeft voldoening, je denkt terug aan je eerste stapjes.  Je lacht en ik zwaai.

Ik ben dinsdag, woensdag en donderdag werkzaam op De Kampenhoeve.

** Klaar voor een nieuwe richting?mailtje naar elke@kampenhoeve.com

Stephanie Foubert, Orthopedagoog

Ik ben Stephanie, 31 jaar.  Als praktische orthopedagoge ging ik meteen na mijn studies aan de slag om kinderen en jongeren met mentale en/of emotionele moeilijkheden te helpen.

Er miste echter iets… De connectie tussen mens en dier. Zo schoolde ik me bij tot therapiedier begeleider, eerst met honden en nadien ook als asinotherapeut. Onze geliefde ezels zijn dan ook mijn mede-therapeuten tijdens je sessie.

Wist jij al dat het werken met ezels stress reducerend is? Onderzoek toont aan dat ze de hartslag en bloeddruk verlagen. Voor kinderen en jongeren is het werken met ezels ontspannend en plezierig. Daarnaast voelt het voor het kind niet aan om verplicht in therapie te zitten. Het kind en/of ouder bepaalt zelf in samenspraak met mij als therapeut zijn/haar eigen traject. De focus ligt op een veilige omgeving waar je jezelf kan zijn met een sterke vertrouwensband tussen jou, mij en de ezels.

Ik richt me voornamelijk op kinderen en jongeren die sociale, emotionele en/of mentale moeilijkheden ervaren met of zonder diagnose. Heb je een laag zelfbeeld, iemand verloren in je leven, faalangst, een leerstoornis, ADHD, ASS of ben je hoog sensitief? Of voel je jou eerder verkeerd begrepen of ongehoord? Ongeacht je hulpvraag gaan we SAMEN op pad. Op pad in je eigen traject en op pad met de ezels. Ga jij ook mee op pad?

**

gsm: 0475/489428

Email: stephanie@pootcoach.com

Hilde Van Schuerbeek, Autisme Coach voor (jong)volwassenen

Mijn naam is Hilde, 55 jaar. Wat mij het diepst raakt, is wanneer een individu of dier niet wordt begrepen, uitgesloten, niet naar waarde wordt geschat of pijn gedaan. Voor mij heeft elk leven, hoe klein of gebroken ook, onvervangbare waarde.

Mijn persoonlijke ervaring met autisme en ADHD, zowel in mijn familie als in mijn directe omgeving, heeft me gemotiveerd om me te specialiseren in Autisme Coaching. Daarnaast heb ik me door mijn eigen gezondheidsuitdagingen verdiept in Holistische Gezondheidscoaching, ondersteund door opleidingen in Autisme Coaching, een Postgraduaat in Autisme en een Master in Gezondheidsbevordering.

Autisme

Als autisme coach bied ik gerichte en gepersonaliseerde begeleiding voor

1) (Jong)volwassenen met (vermoeden van) autisme (vanaf 16 jaar): We zoeken niet alleen naar praktische oplossingen voor dagelijkse moeilijkheden, maar ook naar basisrust, persoonlijke groei, zelfacceptatie, verbondenheid en autonomie. Waar nodig kijken we welke aanpassingen in de omgeving bij kunnen dragen aan een betere balans.

2) Partners en naaste familie van mensen met autisme: Ook de omgeving heeft behoeften, die vaak worden vergeten in de zorg voor de ander—iets wat ik uit eigen ervaring goed begrijp. Zorgen voor jezelf is geen luxe, maar een noodzaak. Een gezonde omgeving is essentieel voor het welzijn van alle betrokkenen.

Holitstisch Gezondheid

Holistische Gezondheidscoaching richt zich op het herstellen van balans in je leven, met aandacht voor onder andere voeding, beweging, verbinding, creativiteit, mentale rust, en sociaal-emotioneel welzijn. Dit ondersteunt je in het verkrijgen van meer vitaliteit, levensvoldoening en innerlijke rust. Het traject dat je doorloopt is volledig afgestemd op jouw unieke noden, mogelijkheden en situatie.

Unieke aanpak met dieren en de natuur 

Beide trajecten kunnen gecombineerd worden met asinotherapie, waarbij de kalme natuur van ezels bijdraagt aan zelfreflectie, rust en persoonlijke groei.

Je kunt eenvoudig een afspraak maken via mijn website https://www.auti-be.com/afspraak-maken  Je kan ook een mailtje sturen naar hilde@auti-be.com

Let op: Sessies met de ezels worden na overleg met De Kampenhoeve herbevestigd. Zo kan er ook over het welzijn van de ezels gewaakt worden.

**

gsm: + 32 467 84 41 91

Email: hilde@auti-be.com

© De Kampenhoeve Ster vzw 2024 | Website carefully crafted by Creactiv. | GDPR